donderdag 25 juni 2015

Hoe begin je met hardlopen?


Heb jij al heel lang in je hoofd dat je wilt beginnen met hardlopen, maar het komt er steeds niet van? Je bent moe wanneer je uit je studie of werk komt, je moet nog veel aan huishoudelijke taken doen of aan je huiswerk? Of het is geen mooi weer? Of je hebt de juiste spullen nog niet. Ik zal hier in zes stappen beschrijven hoe je aan hardlopen begint en hoe je ook blijft hardlopen! Voor mij is hardlopen heel vanzelf sprekend geworden en ik ben eigenlijk ook wel verslaafd er aan geworden. Ik zal een andere keer over verslaving van hardlopen gaan schrijven! Maar ik snap dat het lastig is om de eerste, letterlijk en figuurlijke, stappen te zetten. Maar als je eenmaal loopt en dit ook makkelijk gaat zal je het vanzelf vaker willen doen. Hardlopen maakt dat je je vrij voelt. Je kan je hoofd even helemaal leeg maken en genieten van de omgeving om je heen. In het begin zal het waarschijnlijk alleen letten op je ademhaling zijn of om hoe je loopt. Dat geeft niets. Hoe vaker je het doet hoe beter je kan genieten. Dus hier komt stap 1.


Stap 1: Koop goede hardloopschoenen en kleding

Het is best belangrijk om goede hardloop schoenen te hebben. Wanneer je nog niet vaak loopt zal het niet erg van belang zijn hoe goed de schoenen zijn, maar ze moeten stevig zijn, een goede demping hebben en de juiste maat zijn. Je kan daarvoor het beste naar een hardloop speciaal winkel gaan. Ik ga bijvoorbeeld meestal naar Runnersworld. Andere winkels zijn Hardloopwinkel, All4running, Run2Day. Voor een hardloopwinkel bij jouw in de buurt zou je deze site kunnen raadplegen. Zij kunnen je advies geven over de maat en of je een speciaal sport schoen nodig heb. Mijn voet gaat bijvoorbeeld naar binnen tijdens het lopen, daarom heb ik een schoen met een anti-pronatieblokje. Er zijn nog meer verschillende soort schoenen. In de winkel zullen ze jouw over een hardloopband laten lopen en dit filmen. Zo kunnen zij zien wat voor schoen het beste bij jouw loopstijl past. Goede hardloopschoenen zijn helaas wel duur. Een goede hardloopschoen is al snel boven de honderd euro. Wanneer je het te veel geld vind zou je altijd voor de eerste paar keer je schoenen bij de Bristol of Lidl kunnen kopen. Hier hebben ze voor €20 al hardloopschoenen. Op internet zijn er ook vaak wel aanbiedingen te vinden van hardloopschoenen. Al is het wel handig dat je de schoen kan passen, omdat je maat kan verschillen met je gewone schoenen. Ik heb namelijk een maat groter bij hardloop schoenen. Het is namelijk handig dat je jouw teen goed kan buigen en dan niet tegen de voorkant aankomt.

Voor hardloopkleding hoef je zeker geen dure spullen aan te schaffen. Bij hardloopkleding is het belangrijk dat het goed zit en ademt en vocht afdrijvend is. Het is handig om een T-shirt te hebben van polyester. Het is belangrijk dat je geen shirt aan trekt van katoen, hierin kan je warmte en zweet niet weg. Bij de Decatlon heb je leuke, goede hardloopkleding. Hier heb ik zelf ook een aantal shirt, broekjes en hemdjes vandaan. Naast een T-shirt is een korte of lange sportbroek handig om te hebben. In de zomer kan je al snel in een korte broek lopen. Ik geef vaak de voorkeur aan een kuitbroek. In de winter is een strakke broek fijn om in te lopen. Voor vrouwen is een sport BH een zeer fijn product om te hebben. Daarnaast is het handig om sportsokken te hebben, zodat je voeten niet gelijk heel bezweet worden. Hierbij is het ook handig dat het van een ademend en vocht afvoerend materiaal is gemaakt. Zelf vind ik het fijn, wanneer de sokken wat dikker zijn zodat je meer demping hebt. Ik zal een andere keer mijn hardloopkleding laten zien. Je kunt tegenwoordig in heel veel winkels aan hardloopkleding komen. Denk bijvoorbeeld eens aan de H&M, de Aldi en ook de Kruidvat heeft een hardloopkledingmerk ‘Leontien’. Natuurlijk kun je ook van ‘echte’ merken jouw hardloopkleding kopen bij sportwinkels of hardloopspeciaalzaken.


Stap 2: Plan wanneer je hard gaat lopen

Top! Nu ben je klaar om hard te gaan lopen, maar de vraag is nog steeds wanneer? Zoek een tijdstip uit wanneer je het fijn vind om hard te lopen. Vind je het fijn om gelijk in de ochtend als iedereen aan het ontwaken is te lopen of vind je het fijn om s `avond in het donker te lopen? Bedenk dit voor je zelf. Leg een aantal dagen vast waar bij tijd hebt om te lopen. Je bent bijvoorbeeld donderdag om 5 uur klaar dan zou je om 8 uur kunnen gaan lopen. Plan dit alvast van te voren en hou je hier aan! Let wel goed op dat je niet gelijk na het eten gaat hardlopen! Het is handig om een uur tussen het eten en het lopen in te houden. Dit kan er namelijk voorzorgen dat je steken krijgt onderweg en dat is niet wat je moet hebben. Plan gelijk wanneer je klaar bent met lopen, wanneer je weer gaat lopen. Je zou bijvoorbeeld elke woensdag en zaterdag ochtend, wanneer je je bed uitkomt.

Stap 3: Stel je zelf een doel

Oké, je begint met lopen, maar naar een paar minuten ben je al moe. Het kan zijn dat je het dan niet meer leuk vind en dan het snel op geeft. Het is logisch dat je niet gelijk 3 kilometer achter elkaar kunt lopen. Stel je daarom zelf een doel wat je over 10 weken wilt kunnen lopen. Bouw het dan per week op. Je begint met een dag in de week met 1 minuut hard te lopen en twee minuten te wandelen. Dit kan je vijf keer herhalen. Wanneer je merkt dat het goed gaat zou je natuurlijk iets langer kunnen lopen of dit vaker herhalen. De volgende keer loop je bijvoorbeeld 8 keer 1 minuut en maak je de rust korter naar 1 minuut. Een schema wat je zou kunnen volgen is het beginnersschema van Runnersweb. Daarnaast heb je verschillende app`s die hardloopschema aanbieden en je ook nog aanmoedigen. Je hebt bijvoorbeeld een Postcast van Start-to-Run, rennen met Evi, met de stem van Evi Gruyaert die je schema aangeeft en met fijne muziek op de achtergrond.

Stap 4: Bouw het rustig op

Je kan voor het hardlopen een warming- up doen om alvast je spieren wat op te warmen. Het belangrijkste is dat je het rustig opbouwt en niet gelijk te veel wil. Dit zou kunnen leiden tot blessures. Daarnaast is het belangrijk dat je op een rustig tempo begint met lopen. Wanneer je samen met iemand loopt zou je nog moeten kunnen praten. Je kan je tempo per training steeds iets verhogen. Maar het is niet de bedoeling dat je gelijk uit geput bent. Probeer zo recht mogelijk te lopen en je armen goed ondersteunend te gebruiken. Na het lopen is het handig om weer een cooling-down te doen. Je kunt bijvoorbeeld wat rekken en strekken.

Stap 5: Hou het uitdagend

Hou het afwisselend. Je kunt bijvoorbeeld steeds een andere route pakken. Ik vind het altijd leuk om weer een nieuw paadje te ontdekken. Ondanks dat ik al lang en vaak loop ontdek ik nog wel een nieuwe routes of weggetjes. Dit houd het voor je zelf leuk dan altijd het zelfde blokje om. Daarnaast zou je eerst de fiets kunnen pakken naar het dichtbij zijnde bos of park om hier je training te lopen. Ik vind het lopen in de duinen het fijnste. Ik vind het heel fijn om in een groene omgeving te lopen. Het is ook goed voor je benen om af en toe op onverharde ondergrond te lopen. Daarnaast kan je jezelf uitdagen om af en toe een burg of een heuveltje op te lopen. Het lopen met andere mensen kan je ook uitdagen. Je zou je bijvoorbeeld kunnen aansluiten bij Start-to-Run of andere groepen voor beginners. Als laatst zou je met motiverende of gewoon leuke muziek kunnen lopen.

Stap 6: Geniet!

Nu kan je genieten van het hardlopen. In het begin zal het nog lastig zijn, maar je conditie zal snel beter worden. Door het hardlopen, kun je even je hoofd leeg maken. Al doet het soms pijn, het kan ook best fijn om dat juist te voelen. Je voelt hoe je lichaam werkt en dat je goed je best aan het doen bent. Door hardlopen komt er een geluk stofje vrij waardoor je je fijn goed gaat vullen. Daarnaast is het mooi om te bedenken dat je door hard te lopen gaat af vallen en dat je je fitter en gezonder gaat voelen. Genoeg redenen dus om te blijven lopen! Enjoy running!

2 opmerkingen:

  1. Wat een fijne blog Femke, ik ben zelf al meer dan eens begonnen met hardlopen, maar op een gegeven moment had ik er dan geen zin meer in. Super jammer want het is me ooit eens gelukt om 2x 15 min te rennen met slechts 1 minuut pauze daar tussenin. Ik heb wel al mijn sportkleding nog, dus misschien moet ik maar weer eens op mijn kiezen bijten en gaan beginnen. Ik zie uit naar je volgende tips!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Willemien! Ik hoop dat je snel weer het lopen oppakt en dat ik jouw met dit blog kan enthousiasmeren om weer te gaan lopen. Alvast veel succes en plezier als je weer wilt gaan lopen.

      Verwijderen

Reacties, meningen en vragen zijn altijd welkom!